Uni' howto

Egyetemista vagy? Nagyszerű! Mihez kezdesz ezután? Gyakorlati tanácsok, útmutatók, hogy diplomával a zsebedben ne csak azt, meg még pár átbulizott évet tudj felmutatni.

Friss topikok

Linkblog

Három dolog a pénzről

2011.01.11. 13:22 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

Címkék: pénz költségek

Megfogalmazódott bennem a kérdés (és nyilván azokban is, akik csak úgy véletlen idetalálnak), hogy miért is kell ennyit foglalkozni a pénzzel? Ez is csak egy pénzcentrikus blog, a végén be akarnak majd szervezni valamilyen hálózatba? Vennem kell valamit? Fizetősek lesznek az információk? Vagy mi?


A válasz egyszerű. A pénzzel azért kell ennyit foglalkozni, mert fontos. Mai világunk, társadalmunk egyik legfontosabb tényezője a pénz, illetve annak mennyisége. Ezt lehet nem szeretni, lehet elvekről és valódi értékekről beszélni, de a tények azok tények. A pénz, és minden, ami ezzel kapcsolatos, manapság megkerülhetetlen dolog. Gyakorlatilag a fejlett (és sokszor a kevésbé fejlettek is, lásd kis hazánk) társadalmak eljutottam arra a szintre, hogy a pénz már majdnem a természeti törvényekhez mérhető dolog lett.

A természet egy jól működő rendszer. Évmilliók óta létezik, folyamatosan változva persze, de a lényeg a folytonosság. Amikor a bolygón már rég nem lesz ember, a természet akkor is létezni fog. A környezetvédelem igazából embervédelmet jelent, valójában nem tudunk a bolygónak olyan károkat okozni, amihez pár millió év alatt ne alkalmazkodna, vagy aminek a hatása nem múlna el egy idő után. Persze mi már akkor nem leszünk itt. Visszakanyarodva a témához, a természet azért létezik régóta, és azért fog még sokáig létezni, mert egy alapvető dologban nagyon jól teljesít. Ez pedig az alkalmazkodás. Bármilyen változás jön, alkalmazkodik, így túlél. Fajok jönnek és mennek, ez természetes, de a nagy egésznek sosem lesz vége, mert folyton alkalmazkodik a változásokhoz. Az emberi társadalomban a pénz egy ilyen változóvá nőtte ki magát. Tehát emberként vagy alkalmazkodunk, vagy eltűnünk a süllyesztőben. Köztes megoldás nincs. Ha megtanulsz bánni a pénzzel, akkor jó lesz neked, ha nem, akkor pedig rossz. Teljesen mindegy, hogy mi is lesz az a rossz. Beszippant az örvény, nevezhetjük szegénységnek, adósságcsapdának, szakmai sikertelenségnek. Rossz lesz és kész. Tehát el kell kerülni, ehhez pedig alkalmazkodni kell, mégpedig ahhoz, ami ezeket okozhatja. Ez a pénz.

A pénz az olyan dolog, hogy szinte alig él olyan ember, akinek elég van. Mindegy, hogy szegény, vagy kőgazdag, mindig több kell. Ez a mentalitás mindenre rányomja a bélyegét. Ma Magyarországon és sok más helyen a világban döntő többségében a gazdaság-, a társadalompolitika, és a gazdasági szektor üzletpolitikája is úgy működik, hogy az embereknek minél kevesebb pénzt kelljen adni, ellenben a lehető legnagyobb nyereséget könyveljék el. A nagy nyereség a nagy bevételből van, ahhoz pedig az kell, hogy az emberek sokat költsenek. Tehát költs minél többet, de ehhez persze nem fogsz hasonlóan több pénzt kapni. Nem az a cél, hogy a résztvevők mindegyike jól járjon (a vezérigazgatótól a szalagmunkásig), hanem, hogy a kivételezett keveseknek (a felső tízezer, ha úgy jobban tetszik) minél jobb legyen. Valamilyen szinten ez érthető, hiszen mindenki azt szeretné, ha jobb lenne neki. Ezt azonban több féle módon is el lehet érni, és jelenleg nem a legjobbat gyakorolják. Van ugyan egy régi parasztigazság, amely szerint a jól tartott tehén több tejet ad, de ezt gyakorlatilag elfelejtették.


Tehát, fentről lefelé haladva, az állam, a közigazgatás, a gazdasági szektor, a munkáltatód, az igénybe vett szolgáltatók mind-mind azon vannak, hogy minél több pénzt beszedjenek tőled. Ezzel tehát kezdeni kell valamit. Azonban senki sem dolgozik azon, hogy minél több pénzhez hozzájuss, hogy magasabbak legyenek a bevételeid. Erről is neked kell gondoskodni.
Ez az egész erről szól. Vagy felismered, megtanulod, és utána a gyakorlatban használod is az alkalmazkodási lehetőségeket, vagy elbuksz.

A pénzzel kapcsolatban tehát három fontos terület van:

  • Minél többhöz kell hozzájutni, minél magasabb bevétel kell.
     
  • Minél kevesebbet kell belőle elkölteni, azaz csökkenteni kell a kiadásokat.
     
  • Minél többet kell kihozni a rendelkezésre álló lehetőségekből.


Vegyük sorra ezeket!

Magasabb bevétel:

Alapesetben ez egy jó munkahelyet jelent. Kapsz fizetést, juttatásokat. Emellett lehet másodállásod, vállalkozásod, igényelhetsz támogatásokat. A cél, hogy minél több pénzhez juss hozzá. Itt egyszerűen azt kell mérlegelned, hogy a plusz pénz (ha a főállásod mellett más tevékenyésgbe is belevágsz) megéri-e a plusz energiabefektetést. Ez egyéni döntés, minden embernél és minden esetben más, sok tényezős dolog, úgyhogy erre tuti recept nincsen.

Kevesebb kiadás:

Nyilván vannak olyan dolgok, amire pénzt kell kiadnod. Ezek a szükségleteid. Étel, ital, lakhatás, ruházkodás, közlekedés, és a hasonlók. Azok a dolgok, amelyekre a mindennapi életedhez szükséged van. Itt sem mindegy azonban, hogy mennyit adsz ki.
Aztán vannak azok a dolgok, amelyekre igazából nincs szükséged, de szeretnéd, ha lennének. Ide rengeteg minden tartozik a luxuscikkektől a kis apró filléres bigyókig. Ide tartozik még mondjuk a kávé a sarki presszóban is, ha otthon van kávéd, kávéfőződ, és azokat használod is.
Azt tudnod kell, hogy a fogyasztói társadalom arra lett kitalálva, hogy minél többet költs. A marketing- és a reklámszakma ezért alakult ki. A kereskedelmi tévék nézőket biztosítanak a reklámozóknak. A férfimagazinok nem azért léteznek, hogy nőket nézegethess, hanem, hogy nagy mennyiségű reklámfelületet tudjanak értékesíteni. Gyakorlatilag ma úgy áll a helyzet, hogy akár még a sz.rt is hajlandóak eladni neked, annak ellenére, hogy mindenki tudja, büdös, és fogyasztási, használati értéke nulla.

Lehetőségek optimális kihasználása:

Ha már felismered és alkalmazod a magasabb bevétel, kevesebb kiadás elveit, az már egy jó lehetőség-kihasználás.
Emellett minden embernek vannak bizonyos lehetőségei, mindenkinek más. Van, aki megtakarítási számlát tud nyitni. Van, aki tud befektetni. Van, akinek van egy speciális kézműves hobbija, amivel eladható terméket tud előállítani. Van, aki elég nagy házzal rendelkezik ahhoz, hogy egy részét kiadja. Rengeteg lehetőség van, csak meg kell látni, és élni kell vele.

 

Azt hiszem, ezzel körül is jártuk a kérdés, hogy miért kell ennyit foglalkozni a pénzzel. A későbbi posztok során persze még sokszor visszakanyarodunk ide egy-egy megjegyzés erejéig, hiszen, ahogy már korábban írtam, itt minden mindennel összefügg. Csak komplex szemlélettel dolgozhatunk, nem nagyon lehet egyes elemeket kiragadni. Illetve lehet, csak akkor nem biztos, hogy a kívánt végeredményre jutunk.

A következő poszt előreláthatólag a suli melletti munkavállalás témáját fogja átnézni, de nem ígérek biztosra semmit.

Addig is további szép napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyetemistaelet.blog.hu/api/trackback/id/tr22576494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása