Uni' howto

Egyetemista vagy? Nagyszerű! Mihez kezdesz ezután? Gyakorlati tanácsok, útmutatók, hogy diplomával a zsebedben ne csak azt, meg még pár átbulizott évet tudj felmutatni.

Friss topikok

Linkblog

A szükséges plusz; a tantárgyak (2. rész)

2011.02.02. 10:28 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

Címkék: egyetem továbbtanulás követelmények

Az előző bejegyzést azzal zártam, hogy komolyan meg kell szelektálni a tantárgyakat a tanulás szempontjából. Ez azonban nem azt jelenti, hogy néhányat tudni kell, néhányat meg nem. A követelmények alapján minden tárgyból teljesítened kell a szintet, ez alapvető elvárás.
A szelektálás arról szól, hogy eldöntöd, mi az, amiben sokkal jobban elmélyedsz. Megtanulni mindent meg kell (itt most eltekinthetünk a puskázás, a headset-használat és az egyéb instant megoldások típusaitól), a "nemszeretem" kurzusokat ajánlott mihamarabb lerendezni, hogy aztán a fontosakra koncentrálhass.
 

Írtam, hogy el kell döntened, mi felé orientálódsz, mi lesz az az álommunka, amit megcélzol. Jó esetben vannak konkrét elképzeléseid, terveid a jövőre nézve. Azonban ha nincsenek, azaz nem tudod, pontosan miért is ülsz az iskolapadban, akkor nagyon, de tényleg nagyon gyorsan tűzz ki magad elé valamilyen elérendő célt. Ha ez nincs meg, sokkal nyögvenyelősebben fogod a dolgaid csinálni, hiszen nem lesz benned a motiváció, hogy miért is kell ezzel foglalkozni. Világos cél nélkül nagyon nehéz bárhová is eljutni.

Szerencsére viszonylag könnyű magad elé célokat kitűzni. Minden tudományterület, szakterület valamilyen szinten univerzálisnak mondható, azaz elég sok ismeretet elsajátítasz ahhoz, hogy akár tucatnyi különböző munkakört is elláthass majd. Ennyiből már csak sikerül választani. Érdemes kettő-három egymáshoz közel állót kijelölni, és azokban elmélyedni. Pl. ha biológus-hallgató vagy, és érdekel a biotechnológia, máris van több terület, amerre elindulhatsz. Foglalkozhatsz molekuláris genetikával, növénynemesítéssel, populációgenetikával. Ezek mind szűknek mondható tudományterületek, mégis van köztük átfedés, így ha úgy döntesz, könnyen válthatsz egyikről a másikra. Viszont ehhez az kell, hogy valamelyikben nagyon jó legyél. Az nem működik, hogy diplomával a zsebedben kezdesz el gondolkodni, hogy most akkor milyen munkát is keress. Az előző példával élve, ha nem teszel bele sok energiát valamibe,  pl. a genetikával foglalkozó ismeretanyag minél teljesebb elsajátításába, és csak egy általános tudással rendelkezel, hátrányban leszel egy olyan munkakeresővel szemben, aki évek óta foglalkozik a területtel, hiszen ebből tdk-zott több alkalommal, erről szól a diploma- vagy a szakdolgozata, és minden lehetséges tárgyat teljesített, amelyet az egyetemén talált a témában.

Az egyetem pontosan erről szól. Ha ügyesen csinálod a dolgaidat, éveid vannak a tudásod növelésére, ha viszont ellinkeled az egészet, évekig tart, mire egyetlen bizonyos munkakörben szert teszel a megfelelő tapasztalatra.

Ha megvan a célod, keress róla minél több információt. Fontos tudnod, hogy miről is szól pontosan, és milyen területei vannak. Ismerned kell a lehető legtöbb rokon területet, ahol az ehhez tartozó tudás használható, akár elméleti, akár gyakorlati szinten. Pontosan tudnod kell, hogy az iskolád által biztosított ismeretanyag mennyire korszerű és teljes. Ennek legegyszerűbb módja, ha a tankönyveid kiadási évét megnézed, illetve rákeresel a szerzők szakmai eredményeire. Ha valaki egy ideje nem publikált, esetleg nyugdíjazott oktatóként tanít valamilyen egyetemen, de nincs benne komoly projektekben, akkor sajnos nagy esély van rá, hogy a könyve csupán az általa ismert (azaz régen elsajátított) anyagokat tartalmazza. Azonban ha valaki oktatás mellett kutatóként is dolgozik, folyamatosan publikál, több párhuzamosan futó programban is benne van, akkor tudhatod, hogy valószínűleg naprakész az új információk terén. Garancia sajnos nincs erre sem, de kiindulópontnak megteszi.

Emellett ismerned kell a szakmai folyóiratok, kiadványok vonatkozó részeit. Nem kell bemagolni mindent, amit találsz, de tudd, hogy ha valamilyen problémába ütközöl, esetleg több információ kell egy adott témáról, akkor hol keresheted.

Sajnos ez, amit leírtam, mind plusz munkával jár, de gondold végig. Ott vagy az egyetemen, tehát mindenképpen tanulni akarsz a távlati céljaid eléréséhez. Végigbulizhatod az éveid, vagy dolgozhatsz azon, hogy komoly előnnyel indulj a munkahelyekért folyó versenyben, sőt, esetleg nem is kell versenyezned, hiszen a tudásod azonnal bejuttathat jó pár helyre. Ennek még jobban kidolgozott változata, ha az esetleg szükséges gyakorlataidat, vagy akár a nyári, vagy bármilyen diákmunkádat célzottan ilyen területen, ezzel foglalkozó cégnél végzed. Erről azonban egy későbbi alkalommal lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyetemistaelet.blog.hu/api/trackback/id/tr472632917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása