Uni' howto

Egyetemista vagy? Nagyszerű! Mihez kezdesz ezután? Gyakorlati tanácsok, útmutatók, hogy diplomával a zsebedben ne csak azt, meg még pár átbulizott évet tudj felmutatni.

Friss topikok

Linkblog

A szükséges plusz; a szakok, szakirányok (3. rész)

2011.02.10. 10:49 | Felsőoktatási Veterán | 4 komment

Címkék: egyetem követelmények szak szakirány

A szó szerint vett témakörben ez lesz az utolsó ilyen bejegyzés, a továbbiakban új gondolatmenetet kezdünk.

Az első részben olvashattál a tantárgyak, mint ismeretanyagok szükségességéről. Megkülönböztethetünk tanulmányilag szükséges, szakmailag alapvetően szükséges, és szakmailag erősen ajánlott, elsődlegesen szükséges tárgyakat. Ezeket mind ki tudod jelölni te magad, a szakod és az általad áhított munkakör(ök) ismeretében.

A második részben kicsit kibontottuk, hogy mit is jelent az, ha valamilyen tárgyat, tudást így vagy úgy elsajátítasz, és ez mire elég, mivel tudod még kiegészíteni, ha tényleg komolyan gondolod.

Most igyekszem összeszedni, hogy mit tehetsz még, mi ajánlott, hogyan tudsz elboldogulni viszonylag könnyen úgy, hogy a végcélodhoz is közelebb kerülj.

A szükséges plusz; a tantárgyak (2. rész)

2011.02.02. 10:28 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

Címkék: egyetem továbbtanulás követelmények

Az előző bejegyzést azzal zártam, hogy komolyan meg kell szelektálni a tantárgyakat a tanulás szempontjából. Ez azonban nem azt jelenti, hogy néhányat tudni kell, néhányat meg nem. A követelmények alapján minden tárgyból teljesítened kell a szintet, ez alapvető elvárás.
A szelektálás arról szól, hogy eldöntöd, mi az, amiben sokkal jobban elmélyedsz. Megtanulni mindent meg kell (itt most eltekinthetünk a puskázás, a headset-használat és az egyéb instant megoldások típusaitól), a "nemszeretem" kurzusokat ajánlott mihamarabb lerendezni, hogy aztán a fontosakra koncentrálhass.
 

Írtam, hogy el kell döntened, mi felé orientálódsz, mi lesz az az álommunka, amit megcélzol. Jó esetben vannak konkrét elképzeléseid, terveid a jövőre nézve. Azonban ha nincsenek, azaz nem tudod, pontosan miért is ülsz az iskolapadban, akkor nagyon, de tényleg nagyon gyorsan tűzz ki magad elé valamilyen elérendő célt. Ha ez nincs meg, sokkal nyögvenyelősebben fogod a dolgaid csinálni, hiszen nem lesz benned a motiváció, hogy miért is kell ezzel foglalkozni. Világos cél nélkül nagyon nehéz bárhová is eljutni.

A szükséges plusz; a tantárgyak

2011.01.26. 20:41 | Felsőoktatási Veterán | 2 komment

Címkék: egyetem diploma továbbtanulás követelmények

Ahogy már olvashattad, az egyetem elvégzésének vannak bizonyos minimum-követelményei. Ez gyakorlatilag kimerül abban, hogy a kötelező tantárgyakat, gyakorlatokat teljesíteni kell, majd a végén egy sikeres záróvizsga teszi fel a pontot az i-re. Ezzel a feltétlenül szükséges teljesítményszintet el is érted, van a kezedben egy diploma. Aztán vagy el tudsz helyezkedni, vagy nem, de ez utóbbira komolyabb esély van. Az előző posztban említettem, hogy a jelenlegi felsőoktatás bizonyos zavarokkal küzd a tantárgyak szükségessége, korszerűsége, az ismeretanyag használhatósága terén. Ezt ugyan nem reklámozzák, a versenyszféra azonban nagyon is tisztában van vele.

Így áll elő az a helyzet, hogy diplomával a zsebedben úgy érzed, meg tudod hódítani a világot, mindent tudsz, amit csak lehetséges, de mikor ezen felbuzdulva nekigyűrkőzöl a munkaerőpiacnak, ott azt tapasztalod, hogy igazából a képesítéseddel, tudásoddal esetleg éppen beleférsz egy gyakornoki programba, de ennél többet nem várhatsz.

Út a diplomához, útiterv az egyetemhez.

2011.01.17. 08:36 | Felsőoktatási Veterán | 2 komment

Címkék: egyetem diploma továbbtanulás követelmények

A mocskos anyagiak után jöjjön egy kevésbé lélekromboló téma, kezdjük el átgondolni, hogy mi és hogyan vezet el minket a diplomaátadó ünnepségig.

Nemrégiben találtam egy jó cikket arról, hogy mi a bukott doktorihoz vezető tíz út.

Persze van különbség egy doktori iskola és egy felsőfokú képzés között, de a leglényegesebb hasonlóság az, hogy mindkettő végén ott van a hőn áhított végzettség, amellyel aztán jobb esélyekkel indulsz neki az életnek, a választott pályádnak.

Ahogy a PhD a tudományos karrier kezdő lépcsőfoka, úgy a diploma a szakmai karrieré. Magyarul egy sor szakmában el sem tudsz indulni, vagy csak hihetetlen nehézségek, esetleg szerencse árán, ha nem rendelkezel szakirányú felsőfokú végzettséggel. Ez azonban fordítva nincs így, azaz egy diploma egyáltalán nem garancia arra, hogy jó munkád, vagy akár a szakmába vágó munkád legyen. Azért pluszban meg kell dolgozni. Ezt természetesen a felsőoktatás résztvevői nem igyekeznek nagy dobra verni, pont az ellenkezőjét sugallják. Azaz, hogy "tanulj tovább nálunk, nagy hírű egyetem, értékes végzettség, elismertség a munkaerőpiacon, korszerű, alapos ismeretanyag", és így tovább. Előre szögezzük le, hogy ez bizony nem igaz. A felsőoktatás megtéveszti a hallgatókat, az oktatók ehhez asszisztálnak, a végén pedig mindenki rosszul jár.

Három dolog a pénzről

2011.01.11. 13:22 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

Címkék: pénz költségek

Megfogalmazódott bennem a kérdés (és nyilván azokban is, akik csak úgy véletlen idetalálnak), hogy miért is kell ennyit foglalkozni a pénzzel? Ez is csak egy pénzcentrikus blog, a végén be akarnak majd szervezni valamilyen hálózatba? Vennem kell valamit? Fizetősek lesznek az információk? Vagy mi?


A válasz egyszerű. A pénzzel azért kell ennyit foglalkozni, mert fontos. Mai világunk, társadalmunk egyik legfontosabb tényezője a pénz, illetve annak mennyisége. Ezt lehet nem szeretni, lehet elvekről és valódi értékekről beszélni, de a tények azok tények. A pénz, és minden, ami ezzel kapcsolatos, manapság megkerülhetetlen dolog. Gyakorlatilag a fejlett (és sokszor a kevésbé fejlettek is, lásd kis hazánk) társadalmak eljutottam arra a szintre, hogy a pénz már majdnem a természeti törvényekhez mérhető dolog lett.

Pénz beszél

2011.01.09. 15:42 | Felsőoktatási Veterán | 2 komment

Címkék: egyetem pénz költségek továbbtanulás

Ahogy mondani szokás, mindennek ára van. Mindenért fizetni kell, így vagy úgy. De mit is jelent ez valójában? Milyen ára van annak, ha egyetemista vagy? Járjuk kicsit körül a témát!

Először jöjjenek a financiális részek, utána kicsit elvontabb vizekre evezünk.

Szó szerinti értelmezésben vehetjük úgy is, hogy a tanulás pénzbe kerül. Illetve nem is konkrétan a tanulás, hanem, hogy a körülményeket meg tudd magadnak teremteni.
Vegyük a legoptimálisabb esetet! Szüleid, gondviselőid fizetik a tanulmányaidat, pénzelnek, csak, hogy legyen egy papírja a gyereknek. Ha nincsenek irreális vágyaid, és nem az asztalról kell elvenni azt, ami a számládra kerül, akkor elméletileg a diploma kézhez vételéig nem kell azon gondolkodnod, hogy miből lesz fizetve a szállás és az étkezés a következő hónapban. Esetleg még egy jó ösztöndíjat, szociális támogatást, állami ösztöndíjat is megcsípsz, így legalább sörre a sajátodból költhetsz. Azonban az élet ritkán optimális (ha neked mégis az, esetleg olyan anyagi körülmények között élsz, ahol pénz nem számít, akkor valószínűleg nem te vagy a blog elsődleges célközönsége; ettől függetlenül maradj, hátha érdekeseket olvasol majd), sőt szinte soha sem az.

Csináljunk pénzt!

2011.01.07. 17:36 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

Címkék: egyetem pénz továbbtanulás

Elég kevés emberről, fiatalról tudok, aki tisztában van magával. Aki tudja, hogy mit akar, mit csinál, és miért csinálja azt, amit. Ezen nem változtat semmit, hogy valaki egyetemista vagy sem. Anno én sem tudtam. Mára megtudtam, megtanultam, és úgy érzem, úgy remélem, még nem volt késő.

Az egyetem továbbtanulás. Tovább tanulsz egy bizonyos tudás megszerzéséért, elmélyítéséért. Tehát egyetemre a tudás miatt jársz. A tudással pedig mit kezdesz? Pénzre váltod, a munkahelyeden fogod használni. A kulcsszó itt a pénz.

Ma az élethez pénz kell. A továbbtanulással azt akarod elérni, hogy majd több pénzt keress, vagy könnyebben, vagy mindkettőt egyszerre. A legjobb, ha ezt most az eszedbe vésed, mert ez az egész blog erről fog szólni. Akár fel is írhatod magadnak egy jól látható helyre, csillivilli pirosas&debil betűkkel:

"Azért vagyok itt, hogy pénzt tudjak csinálni. Minden, amit teszek, ezt a célt kell, hogy szolgálja!"

Beköszönő; harmadik, átdolgozott kiadás

2011.01.07. 15:40 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

X pontban a blogom:

1: Ronda, de legalább már elkezdtem. Szebb lesz majd, ha belejövök. Ez a bejegyzés is elég kusza lesz így elsőre.

2: Miről szól? Főleg a saját tapasztalataimon alapuló tanácsok, gyakorlati észrevételek arról, hogy mit csinálj vagy ne csinálj egyetemistaként. Az egyetem egy életszakasz. Végig lehet bulizni, meg végig lehet csinálni tudatosan. Ha tudatosan akarod, abba belefér a buli, fordítva ritkán működik.

3: Miért jó ez? Ha anno egy laza évtizede, mikor elkezdtem a felsőoktatást (nyugi, már rég végeztem), mindezt tudtam volna, ma sokkal előrébb tartanék. Most sem vagyok elkésve nagyon, de így már nehezebb, némi időveszteség azért van. Aki most kezd, most van a sűrűjében, annak valószínűleg kincset ér majd ez a tudás.

4: Miért csinálom? Mi ezzel a célom? Összeszedem magam, a gondolataim, végignézek az életemen, mit csináltam volna másképp, ezek után mit kell másképp csinálnom, ilyenek. Elsősorban a magam kedvéért, de úgy vélem, számosan lesznek, akik örömmel olvassák a soraim.

5: Honnan tudom, hogy ez nem hülyeség? Onnan, hogy nekem bejött. Nem tudtam mindezt, frissen érettségizett fiatalként, de eleget ahhoz, hogy boldoguljak. Innen is, onnan is jöttek a tudásmorzsák, amelyek hasznosak is voltak. De így összeszedve, rendszerezve, nyakon öntve az eltelt évek tapasztalataival, a gyakorlatba átültethetően nem volt meg. Most meglesz. Használhatod te is.

6: Hogyan fog ez kinézni a jövőben? Ez itt nem szépirodalom lesz. Igyekszem kevésbé terjengősre venni a figurát, vagy sikerülni fog, vagy nem. Heti rendszerességgel szeretnék posztolni, egy-egy témát akár 3-4 részben is körüljárni. Szerintem nincs értelme végigrohanni az egészen, mert én sem tudom rendesen végigondolni, hogy mit is szeretnék leírni az adott dologról, valamint az előrehaladás során olyan mértékben fog koncentrálódni az információ, hogy nincs ember, aki azonnal egészében befogadja és megérti. Az egyetem is sokáig tart, a használati utasításon sem érdemes egy délután alatt végigszaladni.

7: Trailer (mézesmadzag): Heti frissítéseket tervezek, érdemes betenni a blogot az rss-be, hogy lásd az új adagot. Ez megér majd egy külön bejegyzést a közeljövőben (nem az rss, hanem a tervezett témák, bár az is lehet, hogy inkább visszatekintőt, összefoglalót csinálok bizonyos időszakonként), de azért nagy vonalakban, mire is fogok kitérni:

 • Mire lesz jó a tanulás, miért menjek egyetemre, és miért maradjak ott?
  Ez az első poszt témája, kicsit a másodiké is, de ott már a "Mennyibe kerül?" kérdés kapcsán csatlakozunk a fő csapásirányhoz.
   
 • Milyen sulit válasszak, vagy váltsak-e?
  Hogy ez mikor fog sorra kerülni, az egy nagyon jó kérdés. Majd talán a felvételi időszakban megírom.
   
 • Dolgozzak-e a tanulás mellett/helyett?
  Fogas kérdés, de sokszor az élet adja meg a választ. Kell-e dolgoznod, vagy sem? Összetettebb, mint elsőre hiszed, majd jól beleássuk magunkat.
   
 • Hogyan tanuljak, hogyan dolgozzak, hogyan keressek pénzt?
  A blog nem foglalkozik tanulás-módszertannal, valamint munkaköri leírásokat sem fogsz itt találni, pénzkereseti tippeket is módjával fogok adni, de ez a három kérdés sokkal több ezeknél. A válasz pedig sok olyan ajtót is kinyit, ami nem is biztos, hogy látszik előtted.
   
 • Nyelvtanulás, szakmai gyakorlat, szakmai tapasztalat?
  Mindenki tudja, hogy kell, mindenhol kötelező, a bennük rejlő lehetőséggel mégsem nagyon foglalkoznak, inkább a nyűgjét látja mindenki. Még az is lehet, hogy külön veszem a nyelvet és a szakmai dolgokat.
   
 • Hobbi, aktív szabadidő az egyetem mellett?
  Ha azt hiszed, hogy a tanulás és a szabadidő két külön dolog, igazad van. Mégis össze lehet hozni, sőt, egymást erősíthetik is akár. Hobbiként, szabadidős tevékenységként rengeteg olyan dolgot tehetsz, ami a tanulmányaidban, a későbbi munkádban, elhelyezkedésedben is hasznodra lehet.
   
 • turbózd fel magad, mint munkavállaló
 • önéletrajz-teszt, összehasonlítások, elemzések
 • hogy néz ki élesben a munkakeresés
 • stb.
 • +1: olvasói igények alapján (kommentben kérdezz)

 

 

· 1 trackback