Uni' howto

Egyetemista vagy? Nagyszerű! Mihez kezdesz ezután? Gyakorlati tanácsok, útmutatók, hogy diplomával a zsebedben ne csak azt, meg még pár átbulizott évet tudj felmutatni.

Friss topikok

Linkblog

Beköszönő; harmadik, átdolgozott kiadás

2011.01.07. 15:40 | Felsőoktatási Veterán | Szólj hozzá!

X pontban a blogom:

1: Ronda, de legalább már elkezdtem. Szebb lesz majd, ha belejövök. Ez a bejegyzés is elég kusza lesz így elsőre.

2: Miről szól? Főleg a saját tapasztalataimon alapuló tanácsok, gyakorlati észrevételek arról, hogy mit csinálj vagy ne csinálj egyetemistaként. Az egyetem egy életszakasz. Végig lehet bulizni, meg végig lehet csinálni tudatosan. Ha tudatosan akarod, abba belefér a buli, fordítva ritkán működik.

3: Miért jó ez? Ha anno egy laza évtizede, mikor elkezdtem a felsőoktatást (nyugi, már rég végeztem), mindezt tudtam volna, ma sokkal előrébb tartanék. Most sem vagyok elkésve nagyon, de így már nehezebb, némi időveszteség azért van. Aki most kezd, most van a sűrűjében, annak valószínűleg kincset ér majd ez a tudás.

4: Miért csinálom? Mi ezzel a célom? Összeszedem magam, a gondolataim, végignézek az életemen, mit csináltam volna másképp, ezek után mit kell másképp csinálnom, ilyenek. Elsősorban a magam kedvéért, de úgy vélem, számosan lesznek, akik örömmel olvassák a soraim.

5: Honnan tudom, hogy ez nem hülyeség? Onnan, hogy nekem bejött. Nem tudtam mindezt, frissen érettségizett fiatalként, de eleget ahhoz, hogy boldoguljak. Innen is, onnan is jöttek a tudásmorzsák, amelyek hasznosak is voltak. De így összeszedve, rendszerezve, nyakon öntve az eltelt évek tapasztalataival, a gyakorlatba átültethetően nem volt meg. Most meglesz. Használhatod te is.

6: Hogyan fog ez kinézni a jövőben? Ez itt nem szépirodalom lesz. Igyekszem kevésbé terjengősre venni a figurát, vagy sikerülni fog, vagy nem. Heti rendszerességgel szeretnék posztolni, egy-egy témát akár 3-4 részben is körüljárni. Szerintem nincs értelme végigrohanni az egészen, mert én sem tudom rendesen végigondolni, hogy mit is szeretnék leírni az adott dologról, valamint az előrehaladás során olyan mértékben fog koncentrálódni az információ, hogy nincs ember, aki azonnal egészében befogadja és megérti. Az egyetem is sokáig tart, a használati utasításon sem érdemes egy délután alatt végigszaladni.

7: Trailer (mézesmadzag): Heti frissítéseket tervezek, érdemes betenni a blogot az rss-be, hogy lásd az új adagot. Ez megér majd egy külön bejegyzést a közeljövőben (nem az rss, hanem a tervezett témák, bár az is lehet, hogy inkább visszatekintőt, összefoglalót csinálok bizonyos időszakonként), de azért nagy vonalakban, mire is fogok kitérni:

  • Mire lesz jó a tanulás, miért menjek egyetemre, és miért maradjak ott?
    Ez az első poszt témája, kicsit a másodiké is, de ott már a "Mennyibe kerül?" kérdés kapcsán csatlakozunk a fő csapásirányhoz.
     
  • Milyen sulit válasszak, vagy váltsak-e?
    Hogy ez mikor fog sorra kerülni, az egy nagyon jó kérdés. Majd talán a felvételi időszakban megírom.
     
  • Dolgozzak-e a tanulás mellett/helyett?
    Fogas kérdés, de sokszor az élet adja meg a választ. Kell-e dolgoznod, vagy sem? Összetettebb, mint elsőre hiszed, majd jól beleássuk magunkat.
     
  • Hogyan tanuljak, hogyan dolgozzak, hogyan keressek pénzt?
    A blog nem foglalkozik tanulás-módszertannal, valamint munkaköri leírásokat sem fogsz itt találni, pénzkereseti tippeket is módjával fogok adni, de ez a három kérdés sokkal több ezeknél. A válasz pedig sok olyan ajtót is kinyit, ami nem is biztos, hogy látszik előtted.
     
  • Nyelvtanulás, szakmai gyakorlat, szakmai tapasztalat?
    Mindenki tudja, hogy kell, mindenhol kötelező, a bennük rejlő lehetőséggel mégsem nagyon foglalkoznak, inkább a nyűgjét látja mindenki. Még az is lehet, hogy külön veszem a nyelvet és a szakmai dolgokat.
     
  • Hobbi, aktív szabadidő az egyetem mellett?
    Ha azt hiszed, hogy a tanulás és a szabadidő két külön dolog, igazad van. Mégis össze lehet hozni, sőt, egymást erősíthetik is akár. Hobbiként, szabadidős tevékenységként rengeteg olyan dolgot tehetsz, ami a tanulmányaidban, a későbbi munkádban, elhelyezkedésedben is hasznodra lehet.
     
  • turbózd fel magad, mint munkavállaló
  • önéletrajz-teszt, összehasonlítások, elemzések
  • hogy néz ki élesben a munkakeresés
  • stb.
  • +1: olvasói igények alapján (kommentben kérdezz)

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egyetemistaelet.blog.hu/api/trackback/id/tr382567653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rest kétszer fizet 2011.01.10. 11:13:06

Kedvesen, épp karácsony előtt két nappal jelentette be a kormány, hogy a tanulmányaikat elhúzó főiskolások/egyetemisták magasabb tandíjat fognak fizetni. A szóban forgó összeg nem kis pénz, évi 3000 euró, az ország pedig Hollandia.Nem, ilyesmi nálunk n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása